tirsdag 30. august 2011

Linerle

Ser at sulua har begynt å samle seg og er klare for å reise sydover. Heldigvis er linerla her ei stund til. Må nesten vise fram et motiv som er litt mere koselig enn edderkopper og biller, selv om jeg har flere sokkepar liggende ferdigstrikket som er inspirert av ekle småkryp. Men nå blir det linerlesokker..

Sokkene er i utgangspunktet strikket slik som sokken til høyre. Hvite striper og øyne/nebb er sydd på etterpå for å pynte opp litt på sokkene. Har brukt perler for å få frem de runde øynene til linerla.

torsdag 25. august 2011

Korsedderkopp

Edderkopper er ikke de koseligste dyra som finnes, spesielt ikke hvis de er store og kjøttfulle, eller har lange bein. Men de kan være litt fasinerende med sine flotte nett. Så det er med litt blandede følelser jeg strikker edderkoppsokker. Men synes disse ble ganske fine i farger og mønster.

søndag 21. august 2011

Plantefarging med sopp

Endelig har jeg fått farget litt garn igjen. Det var jammen lenge siden sist. Har brukt noe tørket sopp som har ligget siden i fjor høst. Blodrødkanelslørsopp og duftbrunpigg er sopper som avgir mye farge og som gir spennende resultater.


Blodrødkanelslørsopp til venstre og duftbrunpigg til høyre
Tørket blodrødkanelslørsopp

Tørket duftbrunpigg


Skal prøve å gjengi framgangsmåten nedover her:
1. Beising av garn:
For at garnet lettere skal ta opp fargestoffene, bør garnet beises først:
Her har jeg brukt 16 gram alun og 5 gram vinstein, 3 liter vann pr 100 gram garn. Beisingen forgår ved ca 80 grader i  ca 1 time. 










 
2. Den tørkede soppen males i en blender sammen med litt vann. Ved å male opp soppen, får man utnyttet fargestoffene bedre.
For blodrødkanelslørsopp bruker jeg 20 gram tørket sopp pr 100 gram garn.
For duftbrunpigg bruker jeg 100 gram tørket sopp og 5 ml amoniakk (salmiakk) pr 100 gram garn.










3. Den malte soppen kokes opp sammen med ca 3 liter vann pr 100 gram garn man ønsker å farge. Temperaturen bør ligge på ca 80-90 grader i ca 1 time. Deretter siles soppen vekk  fra fargebadet, dette for å unngå sopprester i garnet.
Blodrødkanelsoppbad

Duftbrunpiggbad tilsettes salmiakk


4. Nå kan det beisede garnet legges opp i fargebadet. Garnet skal varmes i ca 1 time ved 80-90 grader.
Om man ønsker kan man farge garn i flere omganger. Fargene blir svakere ved andre fargebad. Det bør være ca 3 liter fargebad pr 100 gram garn. Garnet bør ligge fritt og det bør røres jevnlig under fargingen for å få jevnest mulig fargeresultat.
Andre fargebad på blodrødkanelslørsopp.
















5. Når garnet er ferdigfarget, skal det skylles i flere omganger til skyllevannet er rent og all overskuddsfarge er borte. Hespene henges opp til tørk.

Sluttresultatet av helgens farging:
Fra venstre: 1. ufarget garn (utgangspunktet), 2. Blodrødkanelslørsopp (første fargebad), 3. Blodrødkanel-
slørsopp (andre fargebad), 4. Duftbrunpigg (første fargebad), 5 Duftbrunpigg (andre fargebad)

fredag 19. august 2011

Perlevintergrønn

For første gang har jeg strikket sokker der jeg har brukt perler som jeg har tredd innpå tråden. Har brukt perler på sokker før, men da har jeg sydd på disse i etterkant ved å bruke tynn strikk fra panduro. Det måtte jo bli små rosa perler som skal etterligne perlevintergrønn-blomsten.

onsdag 17. august 2011

Blåbær

Dessverre er det omtrent ikke ei blåbær å oppdrive på disse kanter i år. Det kleineste blåbæråret jeg kan huske noen gang. Og de få som har vært tror jeg fugla har spist opp. Så dette blåbærbildet er tatt for noen år siden. Så her kommer noen blå-grønne blåbærsokker uten noe ekstra effekter.

tirsdag 16. august 2011

Fluer

Det er alltid mye fluer hjemme om sommeren. Sikkert mye på grunn av alle dyra vi har. Her har noen samlet seg på en blomst og ser ut til å kose seg.

mandag 15. august 2011

Rips

Om sommeren blir det lite strikking på meg, og lite bloggaktivitet tydeligvis. Men nå håper jeg på å ha fått ånden tilbake. Det har vært travle dager med bærplukking og safting. Passer derfor å vise fram rips-sokkene mine. I år spiste fuglene opp all ripsen hjemme, så jeg måtte til naboen for å få nok til saft og gele.