tirsdag 27. november 2012

Karis beste grovbrød

Hver uke baker jeg brød med masse hele korn og grovt mel. Dette brødet metter mye mer enn kjøpt brød og er kjempesunt. Jeg er tilhenger av at man tager det man haver i brødet. Har dere sur melk som har gått ut på dato, bruk gjerne den. Eksra godt blir brødene hvis man bruker kefir eller kulturmelk. Etter jul bruker jeg rester med tomtebrygg. Oppskrifta passer til min Kenwood kjøkkenmaskin og i tre 2-liters brødformer (som passer akkurat i min stekeovn).



Oppskrifta får dere her:

14 dl væske. (f.eks 5 dl sur melk, 9 dl vann eller 5 dl tomtebrygg, 2 dl melk og 7 dl vann). Væsken varmes slik at den er fingervarm.
1 dl mørk sirup (kuttes ut hvis man bruker tomtebrygg i væsken)
1 dl matolje
100 g gjær (eller to poser tørrgjær)
2 ts salt
2 dl solsikkefrø
2 dl sesamfrø
2 dl bygggryn
2 dl linfrø
2 dl sammalt rug grov
3 dl hvete helkorn
3 dl sammalt hvete grov
hvetemel til deigen slipper sidene i bollen i kjøkkenmaskina. Pass på at det eltes godt sammen.

Hev deigen godt, gjerne en times tid. Ha deigen på bordet og kna den godt sammen. Del den i 6 like store deler. Rull dem til 6 små avlange brød og legg to biter i hver brødform (Dette gjør det enkelt å dele brødene i to etter steiking - hos oss går det et halvt brød hver dag). Etterhev brøddeigen et kvarters tid og steik dem ved 200 grader i 30 minutter. Hell brødene ut av formene og avkjøl på rist.
Jeg deler da hvert brød i to og fryser dem hver for seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar